Okrugli sto pod nazivom “Nedostatak radne snage te uvoz iste po zakonskom osnovu” održan je u Gradačcu 25.08.2022. godine u organizaciji Obrtničke komore Tuzlanskog kantona.

U uvodnom djelu učesnicima su se obratili: Edin Duraković-ministar privrede Tuzlanskog kantona, Hajrija Dautović -stručni savjetnik za međunarodnu saradnju u oblasti rada i zapošljavanja u Ministarstvu civilnih poslova BiH, Željko Babić -predsjednik Obrtničke komore FBiH,  te Nedžad Nuhanović – predsjednik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona.

 

U uvodnim obraćanjima naglašena je važnost za pronalaženjem dugoročnih rješenja kada je u pitanju nedostatak radne snage u Bosni i Hercegovini te svakako važnost saradnje svih nivoa vlasti. Sa okruglog stola upućena je jasna poruka da je neophodno kontinuirano stvarati uslove za zadržavanje i jačanje kapaciteta postojećih kadrova uz privlačenje relevantnih stranih državljana na domaće tržište rada.

Dogovoreno je da Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona bude nosioc organizovanja sastanka na kojem bi se govorilo o povećanju kvota pri zapošljavanju stranaca. Osim poslodavaca i obrtnika, sastanku bi trebali prisustvovati i predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje, Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Uvodnim obraćanjima te diskusijom učesnika okruglog stola, doneseni su sljedeći zaključci i preporuke:

 

– POJEDNOSTAVLJENJE PROCEDURE I POSTUPKA PRI ZAPOŠLJAVANJU STRANACA

– INICIRANJE IZMJENA ZAKONSKIH AKATA O UVOZU RADNE SNAGE

– ANALIZA TE USVAJANJE PRIMJERA DOBRE PRAKSE ZAPOŠLJAVANJA STRANACA U SUSJEDNOJ HRVATSKOJ

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *