Okrugli stol je organiziran u okviru projekta Programa utroška sredstava Tekućih transfera neprofitnim organizacijama – „Poticaj komorama“ Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta, koji se implementira od strane Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine i Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona i Željko Babić, predsjednik Federalne obrtničke komore.

O “Tradicionalnoj reputaciji hrane u funkciji razvoja turizma i brendiranja destinacije”, govorio je dr.Halid Makić, profesor na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Bihać. “Biotehnički fakultet i Obrtnička komora su u proteklom periodu osposobili trideset osoba s područja Unsko-sanskog kantona, koje su dobile certifikate za obavljanje agroturizma”, istakao je dr.Makić. “U narednom periodu biće brendirani krajiški proizvodi: krajiški sudžuk, ladža i cazinska haljina”, istakao je dr.Makić ukazujući na važnost očuvanja kulture i tradicije ovoga dijela Bosne i Hercegovine u okviru razvoja održivog turizma.

O “Oblicima održivog turizma i njihovog brendiranja”, govorio je Husejin Keran s Tehnološkog fakulteta Tuzla.

Veoma važna tema je bila “Sigurnost hrane u turističkoj ponudi”, na koju je upozorila mr.sci.Sajma Huremović, JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona, dok je o “Internet promociji turističkih usluga”, prisutne upoznao Boško Marinković, BGM Banja Luka.

Razvoj održivog turizma kroz povezivanje obrtnika u turističku ponudu može značajno unaprijediti kvalitet turističkih iskustava, podržati lokalne zajednice i očuvati kulturno naslijeđe.

Povezivanje obrtnika može doprinijeti održivom turizmu kroz: očuvanje i promociju lokalne kulture, podršku lokalnoj ekonomiji, razvoj i zaštitu resursa, obogaćivanje turističkog iskustva, razvoj turističke infrastrukture te podsticanje inovacija i kreativnosti.

Ovo je prvi od sedam okruglih stolova koji će biti proveden na području FBiH s aktuelnim obrtničkim pitanjima, a koji finansijski podržava Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta, s ciljem stvaranja povoljnog ambijenta za obrtništvo.

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *