Okrugli sto pod nazivom “Realizacija majstorskog ispita na osnovu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH” održan je u Gračanici 17.05.2022. godine u organizaciji Obrtničke komore Tuzlanskog kantona.

U uvodnom djelu učesnicima su se obratili: Amir Zukić- ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, zatim Ahmed Omerović – ministar obrazovanja i nauke TK, Edin Duraković-ministar privrede TK, Darko Stanković –predsjednik Odbora za gospodarstvo, međunarodnu saradnju i sajmove te član Predsjedništva Hrvatske obrtničke komore te Željko Babić- predsjednik Obrtničke komore FBiH.

U uvodnim obraćanjima naglašena je važnost uspješnog pokretanja provedbe majstorskog ispita kako za obrtništvo tako i za obrazovanje te cjelukupnu privredu na području Tuzlanskog kantona kao i Federacije BiH.

Također, podcrtana je važnost saradnje kantonalnih ministarstava te federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta sa obrtničkim komorama kao i značaj zajedničkog djelovanja kada su u pitanju važna pitanja te pokretanje realizacije jedne važne tematike kao što je majstorski ispit.

Glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore gđa Mirela Lekić, kroz primjere dobre prakse, objasnila je te približila provedbu majstorskog ispita u Hrvatskoj te pružila kvalitetne i efektivne smjernice za dalji rad kada je u pitanju realizacija majstorskog ispita na području kantona te Federacije BiH. Nakon toga otvrena je diskusija sa svim učesnicima te obrtnicima koji su prisustvovali na okruglom stolu.

Uvodnim obraćanjem te diskusijom učesnika okruglog stola, doneseni su sljedeći zaključci I preporuke:

-pokretanje realizacije majstroskog ispita na području kantona te Federacije BiH

-nastavak uspješne saradnje između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta , Ministarstva obrazovanja TK, ministarstva privrede TK , Obrtničke komore FBiH te Obrtničke komore TK

-dalja motivacija te aktivna saradnja sa srednjim stručnim školama na području Tuzlanskog kantona

-realizacija te izrada plana i programa za što veći broj zanimanja

-analiza te usvajanje primjera dobre prakse provedbe majstorskog ispita u Hrvatskoj

-sticanje znanja i vještina za samostalno vođenje poslovanja te kompetencija potrebnih za obučavanje drugih lica u zanatskoj djelatnosti.

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *